Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ 559 ΛΕΞΕΙΣ

Του Κώστα Αρβανίτη


Στο καθημερινό σοκ που ο καθένας μας βρίσκεται παρακολουθώντας  την βίαιη επίθεση λόγων και μέτρων έρχεται δυναμικά  η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης προτεραιοτήτων αξιών αναγκών και σχέσεων .
 Σε αυτό τον καταιγισμό αποφασίζεις ποιοί είναι, ή πρέπει να είναι δίπλα  , πλάι  αντάμα και προς ποιο προορισμό.
Ποιοι σε αντέχουν και ποιούς αντέχεις .
Ποιους αγαπάς και ποιους θα ήθελες να σε αγαπούν.
Πόσα «πρέπει» πρέπει να αντέχεις.

 Στην κρίση πολιτικοιδεολογική αλλά και οικονομική καλείσαι , καλούμαστε ,να επιλέξουμε όχι μόνο στρατόπεδο αλλά στάση ,θέση που θα καθορίσει την ποιότητα και τον προσανατολισμό του νέου περιβάλλοντος .
 Η τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συγκυριακή καθώς από την άνοστή μου πείρα φαίνεται ,ότι οι σχέσεις μας δεν μπορεί να χτίζονται ευκαιριακά και με όρους  άμετρου εγωισμού.

 Μάθαμε να μιλάμε χωρίς να ακούμε ,να ζητάμε χωρίς να δίνουμε , να ασκούμε σκληρή κριτική  χωρίς αυτοκριτική.
 Μερικές φορές νοιώθω  ότι και οι ιδεολογικές προσεγγίσεις ήταν εξ αποστάσεως και εκ του ασφαλούς .
 Με μια άμετρα εγωιστική θέση ισχύος από μερικά  βιβλία που διαβάσαμε  ή ακόμα και από νεανικές διαδρομές σε οργανώσεις και κόμματα που κουτσά στραβά μας «έμαθαν» να αποκωδικοποιούμε πιο εύκολα γεγονότα και καταστάσεις.

 Είμαστε πολύ θυμωμένοι με αυτούς που δεν κατάλαβαν ή καθυστέρησαν να καταλάβουν.
 Είμαστε πολλές φορές περισσότερο θυμωμένοι με τους αδύναμους κρίκους του συμβιβασμού ,παρά με εκείνους που μας έφεραν σ αυτό το χάλι. Σα να μας βολεύει ακόμα και η τοποθέτηση του θυμού μας .

Παρατηρώ και με παρατηρώ…
 Έχω  περισσότερο θυμό από σκέψη , περισσότερη οργή από εκτίμηση δίνοντας χώρο στα ανάξια ξεπετώντας τα συμπεράσματα με μια «έξυπνη» ατάκα που ενδεχομένως να δημιουργήσει εφήμερη αναγνώριση χωρίς βάθος και επεξεργασία.

 Η ανάγκη - το συμφέρον - έπαιζε και παίζει ρόλο προεπιλογής των ανθρώπων που έπρεπε ή πρέπει να έχουμε κοντά μας ενώ το «θέλω» με όρους συναισθηματικούς ή  απρόβλεπτα ανθρώπινους όρους ,περιορίζεται ηττημένο στις παρυφές του γραφικού.
 Πολιτική του άθλιου παρόντος , μας έβαλε ξεκάθαρα στο δικό της στενό χώρο σε μια αντιπαράθεση κενού .
 Αν υπάρχει δηλαδή  εναλλακτική πρόταση του βεβαιωμένου θανάτου ,στην ρεαλιστικότατα της κηδείας και την αξιοπρέπεια της τελετής.

Οι υπεύθυνοι  τοποθετούνται …
Οι χαμένοι αλληλοσπαράσσονται …   

Η επιστροφή στην βιβλιοθήκη ,η σύγκρουση με τις εφήμερες συμφεροντολογικές σχέσεις , η καταστροφή όλων των συμβιβασμών σε μια πορεία εξαγνισμού και νέας αρχής χωρίς βαρίδια ίσως να είναι μέρος της θεραπευτικής μας διαδρομής.

Σε μια  πόλη όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν εδώ και καιρό με σκυμμένο  κεφάλι.
 Από την ήττα …
 Ίσως από ντροπή …
 Ίσως για να μην βλέπουν τα πρεζάκια που αργοσβήνουν…
 Τους αστέγους που κρυώνουν …
 Τους φασίστες που χτυπούν …
 Τους Αστυνόμους που παρατηρούν…
 Την ουρά των ανέργων που μεγαλώνει και ίσως ξαφνικά φωνάξει το όνομά σου…

Θαρρώ ότι σε μια τέτοια απόφαση ζωής ,μόνος δεν μπορείς να πας. Η μοναξιά δεν βγάζει πουθενά …
 Αξίζει να αρχίσεις πάλι να μοιράζεσαι μικρά θέλω, αλλά και τα  μεγάλα όνειρα που  θα χωρούν πολλούς ,τους περισσότερους.
Για να αρχίσει πάλι ο χορός που σταμάτησε ξαφνικά στο μεσοδιάστημα της εφηβείας με την «ωριμότητα».
Εκεί που το «εγώ» προσπαθούσε να συναντήσει το «εμείς».
Και ο καθένας πριν πάει στην συνάντηση ,στο συμπόσιο της γιορτής οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει ,πριν απαιτήσει τις αλλαγές στην στάση και την θέση του άλλου.
 Αλλάζω για να τα αλλάξω όλα …

Το κείμενο ενδεχομένως να μη  σε αφορά…   
Ήταν απλά μια μικρή προσπάθεια αυτοκριτικής σε 559 λέξεις.  

31 σχόλια:

 1. Κώστα (αν μου επιτρέπεις τον ενικό) το κείμενο σου με εκφράζει και με εμπνέει. Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου τίποτα" που λέει και ο Στιχουργός...

  αλλά, πάντα Κώστα, οι μεγάλες αποφάσεις είναι σχεδόν μοναχική απόφαση...

  έτσι ή αλλιώς, πάντως, ο πόλεμος που γίνεται γύρω μας δεν μπορεί να μην μας δημιουργεί ΚΑΙ θυμό, θυμό μεγάλο...Ας βρούμε τον τρόπο να τον μετατρέψουμε σε δύναμη αρνητικής εντροπίας, αν όχι για το Σύνολο (που ίσως και να ΜΗΝ θέλει να σωθεί), τουλάχιστον για τους Δικούς μας!

  Γιατί ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο Δυνατό!

  http://www.youtube.com/watch?v=Jcr95uudZhE

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. To κείμενο όπως πάντα συνεπές στην ουμανιστική φιλοσοφία και πρακτική με επίκεντρο την αμφισβήτηση μιας ιδεολογίας που παρακμάζει και βουλιάζει.Πως θα αλλάξουμε τον κόσμο αν δεν αλλάξουμε εμείς;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ... "Οι υπεύθυνοι τοποθετούνται ... Οι χαμένοι αλληλοσπαράσσονται..."
  ... ίσως φαίνεται μια άσχετη αποκοπή από το κείμενό σου, αλλά ως γνώστης του χώρου, τοποθέτησε τις δυό αυτές αράδες "ανάμεσα" στους 800 απλήρωτους της Μάνιας ...
  ... "έγραψες" Κώστα Αρβανίτη ...
  ... έρρωσο ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όμορφο και ουσιαστικό!
  Εκεί ακριβώς χάσαμε το μεγαλείο της ανθρώπινης υπόστασης. Μεταξύ εφηβείας και ωριμότητας. Εκφράζεις πολλούς. Είμαι σίγουρη.
  Δύσκολο όμως να βρούμε το βηματισμό μας μαζί με τους άλλους. Γι αυτό πατάμε ο ένας τον άλλο, τραβιόμαστε ατσούμπαλα και κόβεται ο κύκλος.
  Θέλει δουλειά πολλή, για να πιάσουμε βήμα και ρυθμό.
  Αδύνατο όμως δεν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με το που άρχισες να γράφεις τις πρώτες λέξεις σ αυτό το κείμενο τα είπες όλα. Και να τι εννοώ. ¨Σε αυτό τον καταιγισμό αποφασίζεις ποιοί είναι, ή πρέπει να είναι δίπλα , πλάι αντάμα και προς ποιο προορισμό.
  Ποιοι σε αντέχουν και ποιούς αντέχεις .
  Ποιους αγαπάς και ποιους θα ήθελες να σε αγαπούν.
  Πόσα «πρέπει» πρέπει να αντέχεις.¨ ΤΈΛΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, αλληλεπιδρούμε μ' αυτούς, αλλά πάντοτε και κάτω απ' όλες τις πιθανές συνθήκες είμαστε μόνοι. Οι μάρτυρες πηγαίνουν στην αρένα χέρι- χέρι αλλά σταυρώνονται μόνοι. Αγκαλιασμένοι οι εραστές προσπαθούν απελπισμένα να ενώσουν τις εκστάσεις τους... μάταια. Οι αισθήσεις τα συναισθήματα και οι φαντασιώσεις είναι ιδιωτική υπόθεση. Από την οικογένεια μέχρι το έθνος, η κάθε κοινωνική ομάδα, είναι ένα κοινωνικό σύνολο μεμονωμένων κόσμων. Οι περισσότεροι μεμονωμένοι κόσμοι μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, ώστε να είναι εφικτή η ύπαρξη συμπερασματικής κατανόησης ή ακόμα κι αμοιβαίας εμπάθειας. Το να μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας όπως τον βλέπουν οι άλλοι είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Το ίδιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να δούμε τους άλλους κι απ τη σκοπιά που βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
  Για να επιτύχουμε όμως μια πραγματικά ηρωική έξοδο από το "εγώ" στο "εμείς", δεν αρκούν οι ακροβατικές εγκεφαλικότητες. Απαιτείται σκληρή πνευματική δουλειά. Για να κοινωνήσουμε με το ανθρώπινο πρέπει να πάμε βαθιά και να αντλήσουμε απ τα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκεί τα στερεότυπα οι γενικεύσεις και η χωριστικότητα σβήνουν όπως το όνειρο απ το ξυπνητήρι. Όσο και να διαφέρουμε στην κουλτούρα την εκπαίδευση το IQ και το EQ, τα θεμέλια της ανθρώπινης ύπαρξης είναι κοινά, αν κάποια στιγμή φτάσουμε στην πορεία της αυτοεκπαίδευσής μας ως εκεί, αποκτά τη δυνατότητα να αλλάξει πραγματικά.
  Η στροφή προς τα μέσα, η αυτογνωσία, είναι ο μόνος δρόμος οδηγεί στους "άλλους" και στο ξεπέρασμα της ψευδαίσθησης της μοναχικής ατομικότητας στην οποία μας καταδίκασαν οι ατελείς μας αισθήσεις...
  Και ψυχή
  ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν
  εις ψυχήν
  αυτή βλεπτέον:
  τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη.

  Ήτανε καλά παιδιά οι σύντροφοι, δε φωνάζαν
  ούτε από τον κάματο ούτε από τη δίψα ούτε από την παγωνιά,
  είχανε το φέρσιμο των δέντρων και των κυμάτων
  που δέχουνται τον άνεμο και τη βροχή
  δέχουνται τη νύχτα και τον ήλιο
  χωρίς ν' αλλάζουν μέσα στην αλλαγή....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αν κάποια στιγμή φτάσουμε στην πορεία της αυτοεκπαίδευσής μας ως εκεί, αποκτάμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε πραγματικά.

   Διαγραφή
 8. O KIRIOS ARTEMIOS SORRAS, EXI STEILI EKSODIKA [ KANI MINISH] STIN TRAPEZA

  ELADOS, STIN KIVERNISI KAI YPOURGO, STON STOURNARA, KAI ALOUS,

  POU DEN EKSETASAN AFTA POU ELEGE GIA TA 600 DIS EURO, KAI

  VGIKAN OLI GRIGORA NA POUNE PSEMATA OTI TA LEFTA DEN

  YPARHOUN, KAI OTI INE APATEONES....TOUS KANI MINISI OTI I KIVERNISI

  EXI SIMFERON NA PROXORANE STA MNIMONIA, KAI NA POULISOUNE

  TIN PATRIDA, KAI ALLA......
  Tags: ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, 600 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ, ΕΞΩΔΙΚΑ, ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΞΩΔΙΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, 600δισ  Υπόθεση 600 δισ.: Εξώδικα από Σώρρα
  Πρώτη καταχώρηση: 23/10/2012
  10:11Οικονομία enikos.gr [Psakteto]

  Εξώδικα, τέσσερα τον αριθμό, προς την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και την τράπεζα της Ελλάδας (έχουν όλα κοινοποιηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου) κατέθεσε χθες ο δικηγόρος του Αρτέμη Σώρρα Γιώργος Παπαδάκης.
  Σύμφωνα με τα εξώδικα, ο κ. Σώρρας ισχυρίζεται πως ανεκόπη με ψευδή δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο η προσπάθειά του να βοηθήσει με τα χρήματα - τα 600 δισ. δολάρια - που όντως υπάρχουν, την Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρεται σε προσπάθεια συνεργασίας με την κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν επιτεύχθηκε.

  Δείτε τα εξώδικα:

  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  pigenete na ta diavasete analitika sto pio pano site kai tin imerominia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. «το ΔΝΤ δεν έχει φράγκο».
  Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι το ΔΝΤ έχει χρεοκοπήσει. Τι αναφέρουν σπουδαίοι οικονομολόγοι για το ΔΝΤ όπου έχει χρεοκοπήσει.


  Η Ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να καταγγείλει τους Ομογενείς με τα 600 δις ομόλογα, όταν οι δανειστές μας επί 2 χρόνια μας δίνουν αέρα κοπανιστό.

  Για μια ακόμη φορά οι πολιτικοί μας παίζουν άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του λαού. Το έγκλημα έγκειται στο ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με το ΔΝΤ και τον σκληρό εκπρόσωπό του Τόμσεν, την ώρα που το ΔΝΤ είναι χωρίς φράγκο.


  Είναι ένας χρεοκοπημένος οργανισμός ο οποίος πήρε παράταση ζωής από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου έμπασε το Ταμείο στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος. Η κίνηση Παπανδρέου να αναγορεύσει σε σωτήρα της χώρας μας ένα μαγαζάκι λίγο πριν αυτό βάλει λουκέτο, πρόσφερε παράταση ζωής στο ΔΝΤ, όχι όμως και στην Ελλάδα.


  Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να διασωθεί από την δική του χρεωκοπία, παρά το όποιο οξυγόνο του παρέχει η μικρή χώρα μας.

  Έτσι, σήμερα το Διεθνές Ταμείο, πρακτικά είναι ένας ημιθανής οργανισμός και αυτό η ελληνική κυβέρνηση ενώ το γνωρίζει, το αποκρύπτει παντελώς από τον λαό.


  Το ΔΝΤ, έχει χρεοκοπήσει, δεν έχει φράγκο και επειδή από την δόση των 31, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, θα κληθεί να καταβάλει τα 10 δις όπως ορίζει η συμφωνία, χρήματα τα οποία δεν έχει.

  έχει αναλάβει για λογαριασμό του ρόλο, ο σκληρός Τόμσεν Ναι, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται ολοένα πιο απαιτητικός, αδιάλλακτος, παίζοντας συγκεκριμένο παιχνίδι-μπλόφα: θέλει να κερδίσει χρόνο για το Διεθνές Ταμείο αλλά και για την Αμερική. Ας θυμηθούμε τι έχει πει ο Ομπάμα: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές».


  Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν ζητεί διαρκώς και εκβιαστικά, νέα απίστευτα μέτρα, όχι μόνο για να αρπάξει ό, τι μπορεί περισσότερο αλλά και για να βρει μια αφορμή να τα.. σπάσει μια ώρα αρχύτερα και να την «κάνει» από τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.

  Απλά τραβάει τον χρόνο προς τις αμερικάνικες εκλογές, για να βγει Πρόεδρος των ΗΠΑ, να συρθεί η χώρα μας πίσω από τους νέους παραλογισμούς του και να πάει σιγά-σιγά η βαλίτσα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.


  Η Ελλάδα, μέσω αυτής της τακτικής, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πάρει τη δόση των 31, 5 δις ευρώ, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα την πάρει, ακόμη και στις αρχές Δεκεμβρίου.

  Ήδη ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι «εάν δεν πάρουμε την δόση, θα πεθάνουμε από ασφυξία»!
  Η χώρα επί τόσους μήνες ζει με τα δικά της αποθέματα.

  Οι τροϊκανοί με απειλές και εκβιασμούς, στοχεύουν να πάρουν τα πάντα από την Ελλάδα, και όλα αυτά χωρίς να έχουν φράγκο, προσφέροντας αέρα κοπανιστό! Υποτίθεται ότι θα δώσουν στη χώρα μας 31, 5 δις ευρώ, τα οποία τελικά δεν θα δοθούν μονομιάς, όπως διαβεβαιώνουν και πάλι ψευδώς οι πολιτικοί μας, αλλά με το σταγονόμετρο, για να επιστραφούν άμεσα, με το γνωστό τρόπο, στους ίδιους τους δανειστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πριν κάμποσες μέρες είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι ομογενείς της END που δήλωναν ότι θα εξαγοράσουν το χρέος της χώρας με 600 δις δολάρια, κατατεθειμένα σε ομόλογα σε Τράπεζα του Καναδά.

  Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος δακτυλόδειξε τους συγκεκριμένους ως απατεώνες που υπόσχονταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Επί τρία χρόνια όμως, αέρα κοπανιστό μάς πουλάνε με τα δήθεν δάνειά τους οι της τρόικας και του ΔΝΤ.


  Και ενώ το πολιτικό σύστημα και η σημερινή κυβέρνηση, γνωρίζει σε ποια λαμόγια έχει μπλέξει τον ελληνικό λαό, συνεχίζει να τον εμπαίζει και να μην λέει την αλήθεια. Κρύβει από τους Έλληνες πολίτες ότι το ΔΝΤ είναι μια χρεοκοπημένη περίπτωση που δεν έχει φράγκο στα ταμεία του και δεν δίνει χρήμα για την διάσωση της χώρας.


  οικονομολόγος Γιώργος Αδαλής έχει ήδη αποκαλύψει τον ρόλο των δανειστών της Ελλάδος: «Από τα 120 δις ευρώ που υποτίθεται πήραμε και αυτά που παίρνουμε, δεν είναι χρήματα πραγματικά, δεν υπάρχουν πουθενά. Και το λέω ευθαρσώς. Όταν υπάρχει μια δανειοδότηση-μαμούθ, υπάρχουν κάποια κεφάλαια που είτε λέγονται δυνατά κεφάλαια είτε λέγονται ισχνά κι αναιμικά. Διότι αυτός που θα σου δώσει 120 δις, επί της ουσίας έχει κάποια κεφάλαια αλλά υπολογίζει από κάποια άλλα που λιμνάζουν και τις αποδόσεις τους.


  Για την περίπτωση της Ελλάδας δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ πραγματικό χρήμα που να βρισκόταν κατατεθειμένο σε έναν λογαριασμό Τράπεζας, αλλά όλα ήταν λογιστικές αλχημείες ποσών που δεν υπήρχαν αλλά τα εμφανίζανε να υπάρχουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Αυτοί δηλαδή παίρνανε «αέρα» και το εμφανίζανε σε συγκεκριμένες στιγμές ως χρήμα! Και αυτό τον «αέρα» έπρεπε κάποιος να πάει να τον πληρώσει. Ποιος θα τον πλήρωνε; Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας. Πληρώνουμε για χρήματα που δεν έχουμε πάρει ποτέ. Για αέρα κοπανιστό»!


  ΚΑΖΑΚΗΣ: «Πλαστό το χρήμα ΔΝΤ, δεν υπάρχει»
  Ο οικονομολόγος κ. Καζάκης επισημαίνει για την μπλόφα του ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ δεν έχει τίποτε δικό του εκτός από αποθεματικά χρυσού, τα οποία τα έχει αντιστοιχίσει σε SDR, σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα. Δηλαδή είναι πλαστό το χρήμα, δεν υπάρχει».


  ΤΟΜΠΡΑΣ: «Το ΔΝΤ είναι ήδη χρεοκοπημένο»
  Ο οικονομολόγος κ. Τόμπρας, είπε για το ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ ήταν ήδη χρεωκοπημένο πριν μπει στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος. Δεν έχει χρήματα. Δανείζεται και δανείζει. Ο Παπανδρέου του πρόσφερε βοήθεια όταν το έβαλε στην τρόικα».


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σίγουρα η μοναξιά δεν βγάζει πουθενά...και το να μοιράζεσαι μικρές στιγμές και όνειρα,βοηθάει ίσως κάποιους που δεν τολμούν,να τολμήσουν και να αγωνιστούν και να πιστέψουν οτι υπάρχει ελπίδα...Γιατι,Ελπίδα υπάρχει...απλα χρειαζεται να αφησεις τον εαυτο σου να την δει...Δεν έχει "πρέπει"...μόνο "Χρειάζομαι" και "Θέλω"...Σ'ευχαριστώ Κώστα για όλο αυτό που μοιράζεσαι μαζί μας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πρώην μέλος του ΔΝΤ ομολογεί:

  Ο εκπρόσωπος της Ινδίας στο ΔΝΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2009 έως και τον Οκτώβριο του 2012, Αρβίντ Βιρμάνι, αποχώρησε από τη θέση του.

  Και ομολογεί τώρα ότι «το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς μια μαζική διαγραφή του χρέους, που προσδιορίζουμε ευγενικά με τον όρο αναδιάρθρωση, όποιες και αν είναι οι μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει».

  Εκτιμά δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαγραφής πρέπει να επωμιστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ευρωπαϊκών κρατών που "εγκατέλειψαν την Ελλάδα όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους".

  Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Βιρμάνι δήλωσε: «Εντός της ζώνης του ευρώ, τα ισχυρότερα κράτη έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα, ακόμη και αφότου το ΔΝΤ άρχισε, ίσως και λίγο καθυστερημένα, να το παραδέχεται».


  «Όσο περισσότερο καθυστερεί η απόφαση, τόσο το κόστος θα είναι μεγάλο για τους πιστωτές και τον ελληνικό λαό», εξηγεί ο κ. Βιρμάνι και συμπληρώνει ότι «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, τα νέα κεφάλαια που δίδονται στην χώρα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποπληρωμή απερίσκεπτων δανειστών (και των χωρών που ενδεχομένως να πληγούν από μια μετάδοση της κρίσης)».


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 1] TO XREOS STIN ELLADA ITAN 3.3DIS EURO . OTAN ANELAVE O PAPAKONSTANTINOU, ARXIZE
  KAI TO FOUSKONE TO XREOS ..KAI EFTASE KAI KAI KALA .. EDO POU INE, TO OPIO INE PSEMA!!!

  Den ipograpse kai den simfonise to SIRIZA, OUTE OI ANEKSARTITH ELLINES..
  opote aftomata akironete.

  2]Den simferi tin Germania kai genika ala krati pou ine Sineteri me tis trapezes Tis Europis, na xasoune lefta, kai na dialithi to Euro.

  3] Ama dioksoune tin Elada, tha akolouthisoune kai I ales Europaikies Xores i opies exoun Euro, anti to diko tous Nomisma.

  4] i Germania den prokite na pari ta lefta tis piso.

  5]Tha katastrafi oli I ikonomia tis Europis kai Kinas-Amerikis kai alles xores, Giati ine SINETEROI TON EUROPAIKON TRAPEZON!!

  6] Tha dialithoune ta xrimatistiria pakgosmios

  Ti ine afto pou den katalavente , kai afinete ta karthamata na sas doulevoune?

  kai esis, o laos , ftei pou tous afinete na ine akoma stis karekles tous, kai na gelane to ti xaivania iste!


  VRONTOFONAXTE GIA EKLOGES TORA!! Eleos!!! NTROPI!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παπαρια κοκακολα λα'ι'τ κυριε αρβανιτη ειναι το αθρακι σας ,.... 'ουμανιστικη ' καλβινιστικος σκυλοσυμπαθειας και παρατηρηση μπατσων..... ! Και δεν γραφεται πως το συστημα Σας 'εκπαιδευσε' 40 τοσα χρονακια τωρα να γινεται 'επιχειρηματιες' και κλειστοεγωπαθητακιδες, Και οχι πολιτης, λαος, και μαζα....{χωρις 'διαχωρισμους' και 'συντεχνειες μα'ι'ντανολα'ι'κισμου ],.... ΚΑΙ πως πραγματι ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ενας λαος.....[ και οι δημοσιογραφοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αντι να κανεις κακοπιστη κριτικη, αντί να αποδειχνεις με αναιδη και επαισχυντο τροπο οτι εισαι προκατειλημμενος, κανε καλυτερα την αυτοκριτικη σου και θα διαπιστωσεις οτι εισαι κακοπροαιρετος, ασχετος, κομπλεξικος και εμπαθης

   Διαγραφή
 15. Tό κείμενο,προσεγγίζει, τήν σκέψη καί τά συναισθήματα μας. Τό "εμείς" είναιη έξοδος.. καί η "πόρτα" εξόδου η αυτογνωσία.Τό "χρήμα" χάνει τήν εξουσία του..καί απο τίς στάχτες του..γεννιέται ο"Χριστός" άνθρωπος.Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗ,τό κείμενο..εμπνέει,ενσαρκώνει τήν αλήθεια καί τά ¨μπορώ" τού κάθε ανθρώπου, μέσα από 599 λέξεις!!Σάς ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πολύ περιεκτικό και εννοιοφόρο κείμενο Κώστα. Επειδή είμαι πατέρας (57+)δύο κοριτσιών 22 και 24 χρονών, όταν τους λέω ότι στην ηλικία τους πίστευα πως μπορώ να αλλάξω τον κόσμο με ρωτούν αν ήμουν αφελής.
  Θέλω να πω μόνο ότι το χάσαμε και αυτό. Δεν μπορούμε να απογειώσουμε τους νέους. Αν πέφτει πάλι σε εμάς ο αγώνας, τότε δεν μπορώ. Κουράστηκα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1436429

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Από τη θέση του δημοσιογράφου σε ένα κρατικό κανάλι οι άνθρωποι δίπλα σου που θα μπορούσαν να συμπορευτούν ως προς ένα κοινωνικό αγώνα που επέλεξες φαντάζομαι ότι είναι διαφορετικοί απ'όσους θα συνεχίσουν και διαφορετικοί που θα μπορέσουν να είναι δίπλα σου τώρα.
  Ελπίζω ότι θα το λάβεις υπ'όψη κι αυτό κάνοντας τις οποιεσδήποτε επιλογές στο μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Επειδή είδα κάποιος έγραψε ότι έχει δυό κόρες...έχω κι εγώ, και ένα γιό, εντάξει είμαι λίγο μικρότερος στα 45, αλλά πιστεύω ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις την αλλαγή, να εμπνεύσεις και να εμπνευστείς για τη δική σου επανάσταση.
  Οι επαναστάτες του '21 έλεγαν "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή..." Στο σημερινό κόσμο που ζούμε μπορεί τα πράγματα να είναι πολλάκις πιο περίπλοκα. Αλλά γεγονός παραμένει, πως κάπου πρέπει να καταλάβουε ότι τα "πρέπει" και τα "θέλω" που μας φόρεσε το σύστημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας τρόπος να κάνουμε τη δουλειά εμείς, να στηρίξουμε το σάπιο και να χάσουμε το υγιές.

  Ποτέ δεν είναι αργά για συνειδητοποίηση. Όπως κάποιος σε ένα άλλο άρθρο είπε, ας γίνουμε η γενιά που δεν περίμενε κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. κυριε Αρβανιτη, σας εχω παρακολουθησει καμποσες φορες,δε διαφερετε ΚΑΘΟΛΟΥ απο ολους τους υπολοιπους ανθυποδημοσιογραφους του κωλου.εχετε χλευασει ουκ ολιγες φορες πραγματα που δεν πεφταν στη περιορισμενη νεοελληνικη αντιληψη σας, οποτε η αυτοκριτικη σας εκτος απο υποκριτικη ειναι και ατοπη.
  καλυνυχτα σας και τσιμπλες μια οκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. αυτοκριτική του κώλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. βλεποντας ποσο κοινο/ακροατηριο εχεις και ποσο ευκολα τσιμπαει στο κλασικα νεοελληνικο επικο/μελο/δραμματικο/κουλτουρο/πλακατζιδικο στυλακι σου λιγο τσάι και συμπαθεια και λιγο εκλεπτυσμενο βεντετιλικι ισα που πατα η γατα να μη μας παρουν και χαμπαρι σε βλεπω ως και διευθυντη της ερτ οταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινει κυβερνηση

  συγκρατησου για δυο λογους

  1 δεν εισαι τοσο εξυπνος οσο νομιζεις
  2 εισαι ακομα λιγοτερο εξυπνος απο οσο σκεφτηκες πριν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Πολύ κακά σχόλια (κάποια) για ένα τόσο συμπαθητικό κείμενο. Ο κόσμος συσσωρεύει οργή και την πετάει όπου μπορεί - πολλές φορές αδικώντας....
  Αγαπητέ κ. Αρβανίτη, τηλεόραση δεν βλέπω, σας παρακολουθούσα όμως στο ραδιόφωνο και πάντα μου έκανε καλό η ευγένεια (σπάνιο), η μαχητικότητα (σπανιότερο) και η ευθύτητα-ευθυβολία των λόγων σας (σπανιότατο). Άντε να'στε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Εγώ πάλι κρατώ την αναφορά σας για επιστροφή στη βιβλιοθήκη, στη δανειστική βιβλιοθήκη του κάθε δήμου...Γιατί ,τουλάχιστον στις βιβλιοθήκες του Χαλανδρίου η επιστροφή είναι μαζική!
  Ευχαριστώ
  Αγγελική Φουρνάρη, βιβλιοθηκονόμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Κώστα, τα είπες όλα και με εκφράζεις 100%.
  Καλημέρα και καλή δύναμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Νομίζω ότι το ακόλουθο ποίημά μου, ανταποκρίνεται στα αιτούμενα του να λέγεσαι υπέυθηνος άνθρωπος του κειμένου σου.

  Μεταλλωρύχοι  Σε λαγούμια
  φλέβα μέταλλου έψαχναν να εξορύξουν.
  Δε τους το ζήτησε κανείς,
  η ανάγκη το ‘κανε.
  Το τραγούδι π’ άκουγαν στη κοιλιά της μάνας τους
  και τα κόκαλα που ιστορούσαν τους καιρούς.
  Δε ζήτησαν από κανέναν,
  δεν χρέωσαν κανέναν.
  Ούτε το ελάχιστο της μνήμης.
  Θα το ξανακάνουν,
  πάντα έτσι γίνεται.
  Κι οι οσφυοκάμπτες της κινούμενης άμμου
  θα μείνουν κυρτοί με αγκυλωμένο τον σβέρκο τους
  σαν τους λύκους π’ αναζητούν ψοφίμι.
  Ω! Εσείς οι ισόβιοι ταξιδευτές
  σ’ ασυνόριαστες θάλασσες.
  οι άγρυπνοι μη και σας φανερωθεί
  το ρόδο το καμωμένο από φως.
  Πόσο τ’ ανεκτίμητο της πράξης σας
  πτωχεύει τις αξίες των λογαριασμών!

  Φίλε σε χαιρετώ
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. αχ ρε Κωστα σε θαυμαζω και σε αγαπω.το ''μεταλλωρυχοι''υπεροχο μπραβο Γιαννη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Παντως Κωστα, εγω ως μελος του ΣΥΡΙΖΑ, θα εισηγηθω οταν παρουμε την εξουσια να γινεις προεδρος της ΕΡΤ. Τι να πω, ο θυμος οταν δεν ξερεις την αιτια του, σε κανει τον καλυτερο συμμαχο του συστηματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή